ÖB tvivlar på rysk Gotlandsövning

I en stor övning med runt 33 000 soldater ska Ryssland ha övat på att inta bland annat Gotland, enligt en amerikansk rapport. Men överbefälhavare Sverker Göranson tvivlar på uppgifterna.

Under en övning i mars ska de ryska soldaterna ha tränat på ett övertagande av Gotland, Åland, Bornholm och norra delen av Norge, enligt rapporten från amerikanska Center for European Policy Analysis. Men vid ett seminarium i Almedalen ifrågasätter ÖB uppgifterna.

– Visa mig en vetenskaplig grund, säger Sverker Göranson enligt Expressen.

Peter Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan, menar att det finns skäl att tvivla på att övningen riktats mot Gotland.

– Det kan vara en slutsats som dragits för att de har haft landstigningsövningar. Vilka landstigningsområden finns här? Jo, Baltikum och öarna. Då drar man slutsatsen att man övat mot de målen. Man vill påverka, få upp stämningen. Det är ingen objektiv rapport, säger Peter Mattsson, till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista