Eldning kan stoppa storbrand på Sandön

2:00 min

En okontrollerbar skogsbrand på Gotska Sandön skulle kunna utvecklas till ett mardrömsscenario. Därför föreslås kontrollerade bränningar i en ny brandplan för nationalparken.

Mats Niklasson vid Sveriges Lantbruksuniversitet är en av forskarna bakom rapporten.

- Det är för att i första hand skydda fyrbyn och andra hand att bibehålla de naturvärden som är knutna till tidigare bränder och den miljö som bränderna skapade.

Ända sedan medeltiden har det uppstått skogsbränder på Gotska Sandön ungefär vart tionde till tjugonde år. De har startat på grund av blixtnedslag och i modern tid även på grund av mänskliga misstag som glöd och fimpar.

1739 brände en stor skogsbrand av nästan hela ön, och man kan fortfarande se spår efter 1880-års storbrand som orsakades av signalraketer, säger Mats Niklasson.

Och förra sommaren slog skepparen på Sandöbåten Jan Kraft Boström larm om att det brann på norra ön någon kilometer från stranden Las Palmas. Den här gången kunde elden som spridit sig flera hundra meter släckas ganska snabb. Men eftersom lättantändlig ljung och sly har växt sig allt högre på Sandön så skulle en ny storbrand kunna bränna av hela ön på ett par dagar, befarar Mats Niklasson.

- Vid fel vindriktning så är det ju bara evakuering som gäller. Det är ju ett mardrömsscenario.

Men bränderna har också hållit landskapet öppet och gynnat flera av de insekter, där en del är unika för ön. Därför föreslår nu Mats Niklasson att man genom anlagda bränder under höst, vinter och vår ska skapa en brandgata för att skydda Fyrbyn på norra ön, men också bränna mer centralt placerade områden på Sandön som en naturvårdsåtgärd.

- Det skulle bidra starkt till att behålla de här extremt sällsynta arterna som finns på Gotska Sandön.

Skyddsbränning för att minska risken för större skogsbränder används sedan ett 40-tal år tillbaka både i USA, Australien och vid Medelhavet, säger Mats Niklasson. Han tror att metoden även kommer att användas på Gotska Sandön även om den i Sverige tidigare har varit ifrågasatt.

- Det är kontroversiellt med eldning, men jag tror att det finns en klart ökad acceptans för naturvårdsbränningar numera i Sverige. Det är inte roligt att vara med om en stor skogsbrand, det är ju rent fruktansvärt och det är livsfarligt. Och just Gotska Sandön är bland det mest brandfängda vi har i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista