Almedalsarrangörer ville få bort tiggare från Visby

1:27 min

Det finns önskemål om att människor som tigger i centrala Visby inte ska synas under Almedalsveckan. Det berättar Anna-Maria Bauer som är EU-migranternas samordnare på Region Gotland.

Önskemålen har handlat om att människor som tigger inte ser bra ut för deltagare på Almedalsveckan samt att de medför en bild som inte är bra för Gotland som turistmål.

Även utställare under Almedalsveckan har frågat om det går att få till ett förbud mot tiggeri i Almedalsområdet, men har fått till svar att veckan är öppen för alla och att man inte kan förbjuda en viss grupp att vara på en viss plats.

Almedalsgästerna har lett till en förändring för de människor som tigger i Visby. Trots att det är mer folk än vanligt i Visby får de nu betydligt mindre pengar per dag än de brukar få, berättar Anna Maria Bauer.

- Det är fler som ignorerar dem och inte ser dem. Det är en tuff situation att finnas men inte synas och det har vi jobbat med mycket på Gotland. Man är aldrig transparent på en liten plats, man känner varandra och vet vem som sitter utanför affären där man handlar. Det gör att folk mår mycket bättre och kan ta tag i sin situation och ta ett jobb när det kommer, säger Anna-Maria Bauer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista