Ny miljömyndighet ska ge snabbare besked

2:13 min

För att få effektivare tillståndsprocesser har en utredning föreslagit att länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten inte ska få överklaga miljömål och att det ska inrättas en ny myndighet.

Till exempel är tillståndsprövningen om Nordkalks stenbrott i Bunge inne på sitt tionde år och tredje vända i miljödomstolarna.

Ingen tjänar på att en prövning tar tio år, som Bungemålet, säger Kerstin Brinnen, jurist på gruvbolagens branschorganisation SveMin.

– Både för gruvbranschen och för alla andra branscher som prövas enligt miljöbalken, så är det bara olyckligt att en prövning kan få dra ut så här mycket på tiden. Jag tror inte heller att någon sakägare tycker att det är bra att det dragit ut på tiden, säger Kerstin Brinnen.

På ett seminarium under Almdedalsveckan, som just SveMin arrangerade, diskuterades tillståndsprocesserna i miljöärenden och förslaget från Miljömyndighetsutredningen, som den förra regeringen tillsatte.

Problemen som pekas ut är att miljötillståndsprocesser ofta tar lång tid, är ineffektiva och inte alltid rättssäkra eftersom det kan fattas olika beslut på olika myndigheter runt om i landet.

Förslaget från utredningen går ut på att ska inrättas en ny myndighet som ensamt har ansvar för miljötillstånd och miljötillsyn.
Det innebär att länsstyrelserna inte längre ska ge miljötillstånd och inte heller längre ha tillsynen och att Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna inte längre ska vara part i miljömålen och inte heller få överklaga i miljömål. Den nya myndigheten ska göra allt detta.

Men Kerstin Brinnen på SveMin kan inte säga om just målet med Nordkalk hade tagit kortare tid om den här myndigheten hade funnits då.

– Det är svårt att svara på förstås eftersom det är svåra frågor som har prövats i processen. Men det är mycket viktigt att vi får till en bättre och effektivare och mer ändamålsenlig prövning, som inte heller tummar på miljöskyddet. Det är ju en viktig aspekt av den här utredningen också att det inte finns någon som helst avsikt göra prövningen enklare, bara att den ska bli bättre för alla, säger hon.

En som inte tror att en ny myndighet skulle göra miljötillståndsprocesserna effektivare och mer rättssäkra är Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, som också deltog på det här seminariet.

– Jag är skeptisk. Inte helt fullständigt emot, men mycket skeptisk. Det är väldigt lätt när man ser ett problem och tror att det löses genom att inrätta en ny myndighet. Ibland kan det vara bra att ha det spritt ute i landet för att det finns lokalkännedom på ett helt annat sätt om man har det på länsstyrelserna än om man har det centralt på en enda myndighet som ska hantera allting, säger Maria Wetterstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista