Kyrkovandal i Ala gömde sönderslagen duva

4:43 min

Att katter sägs ha nio liv - det har vi hört. Men hur många liv har en kyrkduva? Här är historien om en duva som i alla fall upplevt både en kyrkbrand och en vandalisering.

I Ala kyrka har det suttit en duva av trä i taket på predikstolen. Där har den brett ut vingarna ovanför prästens huvud. Men en dag, nyligen, när kyrkvärden tittade upp mot predikstolen var duvan borta.

Stulen - trodde de förstås i Ala.

Men duvan har hittats igen, väldigt sargad.

Per-Ove Qwiberg, snickaren i Ala, berättar den underliga historien om hur duvan nu får vård i hans verkstad i ett ganska tilltygat skick. Vingarna sitter inte kvar på kroppen och näbben behöver skarvas. Igen. Redan 1938 efter branden i Ala kyrka lagade Per-Oves pappa den där näbben.

Duvan är också "omplåstrad" efter en äldre vingskada. Något som liknar ett gammalt plåster har hållit samman vingarna. Efter duvans senaste äventyr har den nu nya skador.

-Det fattas några småflisor som försvunnit, så jag får skarva lite, säger Per-Ove Qwiberg. 

-Den var väldigt dåligt upphängd. Den hängde i en pappspik, rakt upp och ned. Den var inte så väldigt säkert "ankrad".

Hans teori är att det rör sig om ett bus, ett "barn-streck", någon som gått in för att se om de nådde duvan där i predikstolen och så har den dråsat i backen. Den skyldige har sedan försökt gömma den.