Li Grebäck, ordförande Trots Kvinnojour
Li Grebäck, ordförande Trots Kvinnojour. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Nyöppnad fristad för misshandlade vuxna med barn

1:54 min

I dagarna flyttar de första familjerna in i ett nytt skyddat boende för vuxna och barn som blivit utsatta för våld i nära relationer.

På Gotland har det saknats ett boende med personal där barn och vuxna kan bo en längre tid, säger Li Grebäck som är ordförande för Trots Kvinnojour som driver boendet.

- De vet inte vart de ska ta vägen, de kanske inte har sovit och ätit på länge. Här ska vi ge en god stund att vila upp och stötta, säger Li Grebäck.

En grusgång leder fram till huvudbyggnaden till gården som Trots Kvinnojour nu hyr på den gotländska landsbygden. Ännu är det ganska tomt då bara en hyresgäst hunnit flytta in, men det finns plats för sex vuxna med barn.

Det är inget behandlingshem även om det finns personal på plats, säger Li Grebäck, utan målet är att skapa en lugn miljö för återhämtning för kvinnor och barn, men också för utsatta män, efter ofta åratal av misshandel, säger Li Grebäck på Trots Kvinnojour.

- Många år kan det ha tagit innan de har tagit beslutet, när det har gått för långt. Kanske barnen är hotade. De som bor här ska inte behöva gömma sig mer.

För kvinnor som måste fly livshotande våld i nära relationer finns redan ett hemligt boende i kvinnojouren Amandas regi, men det här är ett skyddat boende med personal dygnet runt där vuxna med barn ska kunna bo en längre tid för att komma på fötter igen säger hon.

Just nu pågår diskussioner med Region Gotland om ett framtida avtal där Trots kvinnojour hoppas att Regionen ska hänvisa våldsutsatta personer till det nya skyddade boendet och vid behov även stå för hyran. Tanken är annars att de boende ska betala för sig själva och flytta till ett eget boende när de kommit på fötter igen. Och Li Grebäck tror att behovet är stort av ett skyddat boende på Gotland.

- Det är otroligt många som hört av sig. Flera gånger i veckan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista