Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Akram och Ayesha Ilja. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Akram och Ayesha Ilja berättade om när de kom som flyktingar till Gotland från kriget i Gaza.

Många intresserade kom till möte om flyktingmottagande

2:12 min

Över 100 personer kom till ett möte där myndigheter berättade om det kommande mottagandet av 250 asylsökande i Garda, Hemse, Klinte och Fårösund.

Region Gotland har ordnat lokaler som Migrationsverket får hyra för att mottagandet av asylsökande ska komma igång snabbare. När asylsökande får uppehållstillstånd får Arbetsförmedlingen huvudansvaret. Men alla tre myndigheterna samarbetar.

Inga-Lill Klint Persson var på mötet och vill gärna hjälpa till, kanske med språk. Hon har gått på språkcafé tidigare där flyktingar får öva sig på att prata svenska.

Och att lära sig språk tidigt är viktigt. Akram och Ayesha Ilja som flytt till Gotland från kriget i Gaza berättade att de fick vänta med det tills de fått uppehållstillstånd och personnummer - slöseri med tid tycker Ayesha. Båda är högutbildad och hon som varit överläkare ville komma igång igen och jobba.

Göran Wahlqvist på Röda Korset varnade för att det stora engagemanget just nu för flyktingar snabb kan ta slut - i fjol ville över 200 personer hjälpa EU migranterna från Rumänien som är på Gotland. Nu är omkring 25 personer engagerade i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista