Arts School Day i Visby

6:29 min

Gotländska ungdomar är inte vana att gå på teater, dans, konstsalonger eller konserter. Under två dagar får nu 556 elever pröva på alla konstformerna i Visby med projektet Arts School Day, Gotlands konstskoldag.

Med ett holländskt koncept prövar nu kulturarbetarna att ge alla Gotlands åttondeklassare en inkörsport till dans, konst, musik och teater, detta för att i framtiden ersätta dagens åldrande publik. Det är holländaren Rob van Waaijen, director för Jeugd&Muziek som hittat på och använder detta i Amsterdam. Där får eleverna utbildning inte bara i kultur utan även att ta sig till evenemangen och hur man uppför sig. Om man får pröva på 10 olika sporter, säger Rob så gillar man någon mer och det är likadant med kultur. Eleverna måste få prova på och kulturinstutionerna måste träna på samarbete.

Dag Franzén som idag leder Gotlandsmusiken träffade Rob för 30 år sedan och vill nu ta Rob van Waaijen projektidé till Sverige. Nu provas konceptet för första gången på Gotland och dokumenteras väl för att sen lanseras i hela landet, säger Dag Franzén.

Alla Gotlandsmusikens musiker framträdde i Oscarssalen, musik och bilder fanns i två salar på Konstmuseet, dans med prova på i S:t Hansskolans aula och i Länsteaterns lokaler fick eleverna veta hemligheterna bakom att göra teater. Nytt för de flesta av eleverna och kanske en inkörsport, speciellt som eleverna fick en "goodiebag" med erbjudanden och biljetter till kulturinstitutionerna.