Gotlands landshövding gillar att lägga sig i

21 min

Hon är myndighetschef och statens representant på Gotland. Men också festfixare som gärna tycker och lägger sig i när region Gotland ska göra affärer. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård intervjuas om roller som krockar.

- Det är väl jättebra!
Cecilia Schelin Seidegård har inga problem med att P4 Gotland läser upp informella mejl till Gotlands politiker där hon pressar på i konkreta frågor hon vill ha resultat i.

Landshövdingen var gäst i studion under eftermiddagen och pratade om sitt uppdrag, vad hon får göra och inte i rollen som landshövding. I intervjun får hon frågan vad hennes roll egentligen är: att vara myndighetschef eller smörjmedel.

Cecilia Schelin Seidegård berättade att hon ska vara både opartisk som statens förlängda arm och samtidigt främja utveckling, vilket innebär att hon får ta ställning och hjälpa privata verksamheter, som till exempel bryggeriet i hamnen.

När det gäller regeringes beslut om att göra ett Natura 2000-område kring Bäste träsk och Ojnareskogen, så tycker hon att det är dags att sluta diskutera det som har varit och i stället blicka framåt, och fokusera på utveckling av näringslivet på norra Gotland. Men vissa kritiker anser forfarande att länstyrelsen tog ställning på ett opartiskt vis i sitt underlag till regeringen. Till exempel anser Svenskt Näringsliv att länsstyrelsen på Gotland mörkade vissa fakta, vilket landshövdingen tillbakavisar.

- Vi har bara följt regeringens och Naturvårdsverkets direktiv. Inget annat. Och vi har inte haft i uppdrag att utreda eventuella effekter på samhällsivet, menar landshövdingen.