Rörelsehindrad måste åka 16 mil för att hämta parkeringstillstånd

2:21 min

Eftersom det förekommer fusk med parkeringstillstånd för handikappade vill region Gotland inte skicka ut dem till innehavarna, inte ens med rekommenderad post. Det innebär att 80-åriga Erna Svensson i Burgsvik måste köra 16 mil för att hämta det. Det vill hon inte.

För drygt ett och ett halvt år sen skrev Erna Svensson ett medborgarförslag till Region Gotland. Den som beviljats ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade borde kunna få detta per post, i ett rekommenderat brev, föreslog hon.

– Jag kan få både Visakort och körkort utskickat till Burgsvik, men det här parkeringstillståndet ska jag hämta i Visby och åka 16 mil fram och tillbaka. Jag betalar gärna vad det kostar att få det utskickat.

I förra veckan fick hon regionens svar: förslaget avslås.

– Vi vill vara säkra på att det är rätt personer som får de här korten, förklarar Elisabeth Ivarsdotter-Randelius som handlägger parkeringstillstånden på Region Gotland.

Anledningen är att det fuskas med tillstånden, som kan användas i hela Sverige och stora delar av Europa.

– De är åtråvärda, man handlar med de här korten.

– Är det mer åtråvärt än ett körkort eller ett Visakort? frågar sig Erna Svensson. Jag vill ju inte sälja mitt parkeringskort, det är mycket värt för mig.

På frågan om det förekommer fusk med parkeringstillstånden på Gotland, svarar Elisabeth Ivarsdotter-Randelius:

– Jag vet inte i vilken utsträckning, men jag vet att det förekommer.

Ett alternativ för den som inte själv kan ta sig till Visby är att skicka ett bud som hämtar tillståndet, skriver regionen i sitt svar till Erna Svensson.

– I min ålder vill man gärna försöka klara sig själv så gott det går, säger Erna Svensson som tycker att det borde vara en bagatell att skicka tillståndet till Burgsvik.

Men regionen har bestämt sig och Elisabeth Ivarsdotter-Randelius säger:

– Vi får väl försöka skicka ut lite positiva signaler till de här som har svårt att köra, att hon får ta som en utflyktsdag och ta lite kaffe med sig och stanna på vägen och gå ut och sträcka på benen.