Många thailändare i Sverige oroliga för kung Bhumibols hälsa

2:38 min

Kung Bhumibol är den monark i världen som har regerat längst. "Han är som en far för folket" säger Kanjana Kornipa Viratanagasam från Visby, med rötter i Thailand. 

Thailands kung Rama XI, den 87-årige Bhumibol Adulyadej, är sjuk. Han har behandlats för blodinfektion och lunginflammation, meddelade hans palats på söndagen.

- Många är oroliga, kungen betyder mycket för oss. Kungen är som en far för oss, säger Kanjana Kornipa Viratanagasam som bor på Gotland och som är född i Thailand.

Bilder på kungen finns upphängda på väggarna i hennes restaurang i Visby. 

- Han hjälper fattiga och ser till att alla har det bra. Synen på kungen är väldigt annorlunda i Thailand jämfört med Sverige, kungen i Sverige har inte lika mycket makt som kungen i Thailand, säger Kanjana.

Kungen har över tre månader vårdats på sjukhuset Siriraj i Bangkok för hydrocefalus, så kallad vattenskalle. I måndags tillkom problemet i bröstet och på lördagen fick han hög feber.

Thailändarna följer med stor spänning kungens hälsotillstånd. Av många ses han som en moralisk vägledare och en symbol för kontinuitet. Med sina 69 år på tronen är Bhumibol världens mest långvarigaste monark.

- Många är oroliga. Det kan bli kaos om han dör, säger Kanjana.