Eva Nypelius "väldigt orolig" för Gotlands ekonomi

1:22 min

Den ekonomiska kris som regionen befinner sig i kan innebära nedläggning av verksamheter. Minst 100 miljoner kronor måste sparas och en krisgrupp ska nu ta fram besparingsförslag.

- Så här stora underskott har jag aldrig varit med om! Dessutom har inte åtgärdspaketen den effekt vi önskat, så jag måste säga att jag är väldigt oroad framåt, säger centerpartistiska oppositionsrådet Eva Nypelius.

Regionens ekonomi har varit ansträngd under flera år, men kunnat hankat sig fram tack vare extra statliga pengar, bland annat från den så kallade kö-miljarden, där sjukvården fick belöningspeng för de korta operationsköerna. Men nu är det stopp när det gäller extra statligt stöd. Och hälso- och sjukvården har nu ett större underskott än någonsin, minus 95 miljoner kronor. Så nu måste något drastiskt göras, kanske till och med nedläggning av vissa verksamheter.

- Det här är så mycket pengar, så man kan inte klara det enbart med osthyvel och effektiviseringar. Vi måste också diskutera vilket utbud vi har av verksamheter, säger Eva Nypelius.

Socialdemokratiska regionrådet Björn Jansson betonar att alla partier nu måste samarbeta för att få ordning på ekonomin.

- Jag tror alla är besjälade av att vi måste göra något, oavsett majoritet eller opposition, för det är ett mycket allvarligt läge.