Fem extra miljoner ska täcka Gneabs förluster

1:13 min

Regionstyrelsen beslutade i går att skjuta till fem miljoner kronor för att täcka förlusterna i det egna fastighetsbolaget, Gneab.

Det handlar om det bolag som gjorde den ifrågasatta fastighetsaffären med fastigheten Hantverket 1, en industrifastighet i Visby som ska ha sålts långt under marknadsvärdet.

Affären ledde till en förlust på 15 miljoner kronor och gjorde att dåvarande regionstyrelseordförande Åke Svensson avgick.

Så här säger nuvarande ordförande Björn Jansson om varför de nu täpper till hålet i förlustbolaget Gotlands Näringslivs och etableringsservice, Gneab:

-Ja, annars måste bolaget likvideras, säger han. Sedan får vi ta ställning till hur vi ska göra med bolaget framöver.

Men det finns en lång historia bakom försäljningen av Hantverket 1 och trådar som behöver redas ut, hur ska ni göra med det?

- Vi har ju beslutat att tillsätta en utökad granskning av affären och förloppet. Vi ska intervjua de involverade personerna, revisor Claes Wallman, vd Sofia Wollman och regionstyrelsens förra ordförande Åke Svensson. Här behöver vi få ytterligare klargöranden från deras sida.

Det har ju pratats om skadestånd, hur ska ni få ordning på det?

- Det är ju det som granskningen ska ge oss vägledning till, så vi kan gå vidare. Sedan måste vi ta lärdom av det som hänt, att vi inte försätter oss i sådana här situationer när vi skriver på och säljer.