Matti Vuorinen kulturskolechef. Foto: Privat
Matti Vuorinen kulturskolechef. Foto: Privat

Matti Vuorinen gläds över sänkt kulturskoleavgift

3:32 min

Regeringen vill ge landets kulturskolor totalt 100 miljoner kronor för att avgifterna skall kunna sänkas. 

- Jag välkomnar det här, för det är orättvist med dagens höga taxa

Regeringen vill ge landets kulturskolor totalt 100 miljoner kronor för att avgifterna ska bli lägre och rättvisare.

- Om det blir billigare för eleverna och familjerna så är det ju jättebra, så det är roligt och glädjande, säger Matti Vuorinen som är kulturskolechef på Gotland.

Tanken är att genomföra ett maxtak på 300 kronor per termin. Det skulle för de gotländska kulturskoleeleverna innebära en mycket stor sänkning mot idag då de som spelar instrument eller sjunger betalar 900 kronor per termin. De som dansar, spelar teater eller håller på med musikal betalar 800 kronor.

Gotlands kulturskola tillhör därmed en av de dyrare i landet. Genomsnittet för terminsavgiften på en kulturskola ligger på 600 kronor. Så varför är det så dyrt att gå på kulturskolan på Gotland i jämförelse med andra platser?

- Det är för det första för att vi vill ha en kulturskola med god kvalité. Sedan ska vi finnas över hela ön, alla barn ska kunna vara med och vi ska nå alla skolor. Och det kostar att resa och det tar tid, förklarar kulturskolechef Matti Vuorinen.

Men hur känns det att behöva ha den här höga avgiften?

- Det är inget roligt! Jag skulle välkomna om vi kunde få en maxtaxa på 300 kronor. För det är självklart att jag också ser det här med att det finns en orättvisa i att taxan är så hög. Så det är jättebra om man får ner den. Alla barn som vill ska få möjlighet!

Men en billigare kulturskola skulle också innebära längre köer till de knappt 1300 platserna. Redan idag står 480 barn i kö. Att ta emot fler elever kräver större lokaler och fler lärare, eller att undervisningsgrupperna görs större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista