Skog. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Mindre pengar till miljön i gotländska skogar

1:49 min

Minskade resurser från Arbetsförmedlingen innebär att Skogsstyrelsen på Gotland har sagt upp tolv skogsarbetare och tre arbetsledare. Dessutom minskar stödet till skogsvård inom landsbygdsprogrammet kraftigt.

Under förra programperioden uppgick skogens del av pengarna i det svenska landsbygdsprogrammet till 719 miljoner kronor. I det nya programmet är skogens del 280 miljoner.

– Det är en väsentlig minskning, så det kanske blir ett antal miljövärden som inte blir stöttade genom de här medlen i alla fall, säger Jonas Löfstedt, distriktschef på Skogsstyrelsen Stockholm-Gotland.

Men trots minskningen är han ändå nöjd med att skogen finns med i det nya landsbygdsprogrammet.

– Ett tag såg det ut som om det inte skulle bli några pengar till skogen alls.

Pengarna fördelas på fyra olika stödformer.

– Det handlar väldigt mycket om olika åtgärder för att ta hänsyn till miljön i skogslandskapet.

Förutom neddragningarna i landsbygdsprogrammet så drar även Arbetsförmedlingen ner på insatserna för långtidsarbetslösa som sysselsatts i skogen. För Gotlands del innebär det att tolv skogsarbetare och tre arbetsledare nu sagts upp av Skogsstyrelsen. De har huvudsakligen arbetat med skötsel av natur- och kulturmiljöer.

– Man har gjort väldigt mycket jobb på reservaten, vi har skött om besöksplatser som finns runtom på ön. Olika natur- och kulturvårdande åtgärder, säger Jonas Löfstedt.

Men trots att både pengar och personal som jobbar med miljöåtgärder i skogen nu minskar kraftigt, så betyder inte det att insatserna upphör.

– Mycket görs ju ändå, ibland utan att man får stöd, och det är ju bra. Men jag tror ingen blir besviken om man får nån krona för jobbet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista