Vrakdelar efter Altair
Delar av skrovet från Altair har spolats upp på stranden. Foto: Kustbevakningen

Vraket utanför Faludden nu ägarens ansvar

1:15 min

Delar av fartyget Altair har nu spolats upp på stranden medan motor och bränsletank ligger kvar på havsbotten. Att ta hand om vraket är ägarens ansvar.

Fartyget Altair, som förra söndagen sjönk utanför Faludden på sydöstra Gotland, betraktas nu som totalförstört och stora delar av skrovet har spolats upp på stranden. Fartyget ägs av företaget Doktorn & Compani i Gamla stan - ett vårdbolag i Stockholm som befinner sig i likvidation - ett slags konkurs, som dock inte beror på att det saknas pengar i bolaget. P4 Gotland har sökt företagets ägare, som var med när fartyget sjönk, men han har inte gått att nå. Advokat Bengt Gärde har utsetts till likvidator för bolaget och han och advokatkollegan arkus Sannerfelt följer nu utvecklingen.

– Det är ägarens ansvar att bärga vrak, säger Markus Sannerfelt. Vi tittar nu dels på hur akut det är, om det måste vidtas några åtgärder nu bums. Där för vi en dialog med Kustbevakningen för att se om det är nånting som läcker, som måste åtgärdas innan det blir nån miljöskada. Nu tror vi inte det i nuläget, men där kommer vi att titta på vilka förutsättningar som finns och vilka krav som finns på att bärga och rensa upp. Vi som likvidator har inget intresse av att undfly nåt ägaransvar på nåt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista