Det var här Jan Nilsson fick hjärtattack första maj. Som tur fanns hans dotter Linda Todd på plats. Foto: Hanna Sihlman/SR
Det var här Jan Nilsson fick hjärtattack första maj. Som tur fanns hans dotter Linda Todd på plats. Foto: Hanna Sihlman/SR

Dottern räddade Jan vid hjärtattacken

5:42 min

I maj drabbades Jan Nilsson av en hjärtinfarkt. Att inte börja med hjärt-lungräddning kändes som att jag accepterade att han höll på att dö, berättar dottern Linda. 

Den första maj gick Jan Nilsson på gården och skulle fixa någon liten grej. Han kände inget speciellt i kroppen.

- Jag har något minne av att någon av barnbarnen kom cyklande och att Linda kom med bilen. Och sen plötsligt blev allting mörkt och tyst. Jag har ingen uppfattning om vad som hände. 

Nilsson hade fått en hjärtinfarkt. Flera släktingar fanns på plats på gården i Levide men först förstod de inte vad som hände.

- Jag tänkte "varför ligger pappa på parken?" säger Jans dotter Linda Todd.

- Vi försökte få kontakt med honom men han svarade inte och såg konstig ut i ansiktet. Sen blev han knallblå. 

Just där och då gick tiden långsamt. I verkligheten gick allting väldigt fort. På mindre än en minut hade Linda påbörjat hjärt och lungräddning.

- När jag höll på så tänkte jag "det här är min pappa som håller på att dö, varför gråter jag inte". Men man får vara som en maskin, berättar Linda. 

En kvart senare kom ambulansen.

- I början var jag rädd för att göra fel. Men de från larmcentralen sa att jag inte kunde göra fel. Det är fantastiskt att hjärt- och lungräddning fungerar och jag hoppas att alla förstår att det är värd att hålla på med det. Man får ingen respons på att det funkar men det gör det, säger Linda. 

Ambulanspersonalen fick igång Jans hjärta och han flögs först till Visby lasarett och sedan vidare till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Idag mår han bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista