Sporthallen i Visby. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Svårt för kulturen att ta plats i nya arenan

2:05 min

Den som väntar på ett kulturevenemang i den nya arenan får vänta i åtta månader, då en familjemusikal kommer på besök. Och när Gotlandsmusiken ville sätta upp Carmina Burana blev det nej.

Gotlands nya arena för idrott och kultur - så heter det när anläggningen, som invigs nu i helgen, presenteras av Region Gotland. Men frågan är om det finns någon plats för kulturen i arenan?

Erik Skagerfält är producent vid Gotlandsmusiken:

– Vi ställde frågan för länge sen, när det här var på gång, om vi skulle kunna få göra en produktion nästa vår. Och efter mycket diskussioner och klokt tänkande från kul och fri så sa man nej, vi vågar inte det för vi vet inte hur strukturen kommer att vara. Så vi säger nej, den här gången.

Maria Modig, avdelningschef på "kul och fri" – kultur- och frititidsförvaltningen – förklarar varför man sa nej. 

– Av den anledningen att det ligger precis samtidigt som slutspelen i de här idrotterna. Så det krockade. Och eftersom det är byggt som en idrottshall så är det det som prioriteras i det läget.

Produktionen som Erik Skagerfält talar om är storsatsningen Carmina Burana - som i stället kommer att spelas på det mindre Wisby strand. Men där börjar biljetterna nu ta slut.

– Så vi sitter i en situation där vi skulle kunna ha varit i idrottshallen, säger Erik Skagerfält.

En supermodern välutrustad arena där både idrott och kultur kan arrangeras - så presenteras arenan på den egna hemsidan. Men med undantag för det som händer under helgens invigning, får den som letar efter kultur bland de kommande evenemang som listas på sidan, vänta ända till i maj nästa år. Då kommer familjemusikalen Snövit på besök.

– Arenan är ju framför allt byggd för idrotten så det är de som ska vara där, mestadels, säger Maria Modig.

Kulturen får eventuellt ta plats där det blir luckor över, när idrotten fått sitt.

– Så är det i princip.

Hallen är byggd för idrotten och hela konstruktionen utgår från idrottens behov, konstaterar Erik Skagerfält, som inte ser något konstigt i det – vilka intentionerna med arenan än var.

– Det är bara att acceptera och gratulera idrotten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista