Hästarna på bilden har inget med sjukdomen kvarka att göra. Foto: Tomas Ardin/Sveriges Radio
Foto: Tomas Ardin/Sveriges Radio

Wisby ridklubb drabbat av allvarlig smitta

Veterinär: Ingen bra idé att få panik
3:21 min

På måndagen kom provresultat som visar att en häst på Wisby Ridklubb har drabbats av den allvarliga och smittsamma sjukdomen kvarka.

Stallet måste nu utrymmas och saneras.

Ridklubbens förhoppning är nu att kunna återuppta verksamheten om tre veckor.

Eleverna i klubbens ridskola har uppmanats att vänta med att betala in medlemsavgiften för terminen till dess att sjukdomen är utrotad och läget under kontroll.

Kvarka

Kvarka, mycket smittsam sjukdom hos häst som orsakas av bakterien Streptococcus equi. Sjukdomen kännetecknas av varig snuva och svullna lymfknutor i underkäksgropen och svalget, samt feber. Så småningom bildas bölder i dessa lymfknutor och den sjuka hästen tillfrisknar efter några veckor.

Ibland sprids infektionen till andra lymfknutor i kroppen, kastad kvarka, och kan få ett mer svårartat förlopp. Den sjuka hästen isoleras och behandlas med penicillin.

Kvarka är anmälningspliktig enligt epizootiförordningen. Eftersom sjukdomen framför allt sprids genom kontakt mellan sjuka hästar försöker man isolera infekterade stallar så länge man misstänker att det finns smittförande hästar där.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".