Gamla hamnterminalen i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Det är inte bara i gamla hamnterminalen som Region Gotland hyr ut lokaler billigt. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Region Gotland hyr ut lokaler billigt

2:04 min

Region Gotland hyr ut många av lokalerna i regionens fastigheter i Visby till för låga hyror. Hyresgäster är företag, föreningar och konstnärer. Det visar P4 Gotlands granskning.

– Det tycker jag inte är så bra, för att dels är det slöseri med regionens skattepengar och de som hyr under marknadshyror får ju en fördel mot sina konkurrenter, säger Mats Forslund, ordförande för Fastighetsägarnas förening.

Det mest kända exemplet på en låg hyra är den som Pigge Werkelins bolag har för kontorslokalerna i den gamla Hamnterminalen. Hyran är 190 000 kronor per år för 253 kvadratmeter. Det innebär en kvadratmeterhyra på 752 kronor per år. Enligt Region Gotlands egna tjänstemän bedöms marknadshyran vara det dubbla, cirka 1500 kronor per år och kvadratmeter.

Men det visar sig nu att hälften av alla externa hyresgäster utanför den egna verksamheten betalar mindre än vad Pigge gör. Det handlar oftast om ideella föreningar och konstnärsateljéer men också om företag.

Till exempel betalar Destination Gotland 166 kronor per kvadratmeter och år för terminalen och ett sommarcafé betalar 36000 kr per år för ett litet hus innanför muren och hyr för 409 kronor per kvadratmeter.

– När jag ser på din lista verkar det vara väldigt låga hyror överlag, så att man kan misstänka att någon har under marknadshyran i alla fall, säger Mats Forslund.

Det är så klart svårt att säga vad marknadshyran är. Enligt Mats Forslund är den för en uppvärmd lokal nästan aldrig under 1200 kronor och 1500 kr är ett riktvärde.

– Men det finns också exempel på priser upp till 2000 och även däröver per kvadratmeter och år, säger han.

De flesta, 75 procent, av regionens hyresgäster har en hyra under 1200 kronor per kvadratmeter och år.
Totalt hyr regionen ut lokaler för 35 miljoner kronor per år till externa hyresgäster.

Johan Malmros, enhetschef på Fastighetsavdelningen på Region Gotland, säger att det finns de som hyr under marknadspris och att det kan bli förhandlingar om hyran.

– Ja, i de fall som vi inte ligger på det man kan kalla marknadshyra är det ju rimligt. Vi gjorde faktiskt en lite större genomgång för ett antal år sen och kom fram till att vi låg hyfsat i nivå, säger Johan Malmros.

Långa kontrakt med externa hyresgäster och överenskommelser med Uppsala Universitet gör att Region Gotland inte kan höja hyrorna till externa hyresgäster nu. "Vi kan inte gå in och ändra avtalen mitt under avtalsperiod utan de ligger som de gör", säger Johan Malmros.

Samtidigt finns inga riktlinjer och ingen policy för hur Region Gotland ska sätta hyror till externa hyresgäster. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista