Gotlandståget på nya bansträckan Hesselby-Roma. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio Gotland
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Gotlandståget årets arbetslivsmuseum

Årets arbetslivsmuseum
8:17 min

Föreningen Gotlandståget med Jernvägsmuséet i Dalhem har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2016.

Muséet har byggts upp från ett förfallet museitåg och stationsbyggnad och järnvägen har byggts ut med tre stationer och drygt sex kilometer spår från Dalhem till Roma. Till det har signaler byggts, två broar renoverats och järnvägsövergångar anlagts. 1 500 räler, 47 000 spikar, 7 900 slipers och 4 400 bultar har förbrukats.

- Det är ett mycket omfattande projekt som Föreningen Gotlandståget genomfört under totalt 11 år. Resultatet är fantastiskt på många sätt, bland annat har projektet medfört en injektion till besöksnäringen i länet, ökat samverkan och gett nya arbetstillfällen. Vi är mycket glada över att vi genom denna utmärkelse har möjlighet att lyfta fram projektet och de organisationer och ideella krafter som stått bakom det, säger Niklas Cserhalmi, Arbetets museum i Norrköping.

Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Sveriges Järnvägsmuseum. Priset består av 25 000 kronor och en emaljskylt och prisutdelningen kommer att ske under hösten.

Sedan 1972 har Föreningen Gotlandståget funnits vid Hesselby Jernvägsstation i Dalhem. Museet byggdes upp utifrån ett förfallet museitåg och en samling förfallen stationsbyggnad. 2004 fick museet genom ett Leaderprojekt chansen att börja bygga ut museibanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".