Henric Hellgren, Göran Allqvie, Bo Hansen och Ulf Norrby svarar på samtal från män. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Män behöver prata mer

5:29 min

Debatten om att varför det är män som buar ut motståndare, skriker hora och våldtar har gått het i sociala medier under senare tid. På Gotland finns sedan 2008 i regionens regi Mansforum som erbjuder samtal till män för att bland annat prata om ilska och våld och mansrollen.

Ulf Axelsson och Göran Allqvie jobbar på forumet, och tycker det är bra att debatten förs.

-Det är jättebra att debatten förs till män, eftersom det är mest män som orsakar de konflikter vi ser i världen.

-På Mansforumen träffar flera män som har svårt att hantera sin ilska. De allra flesta kommer dit för att andra säger att de är för våldsamma.

Varför är män våldsammare än kvinnor?

-Det där har att göra med hur vi funkar i grupp. Min erfarenhet av män när man träffar de enskildt är att de ser sig som offer. Man tycker att motparten har varit dum och att den förtjänar en smocka.

-I omklädningsrum och så är snacket hårt. Vi vill imponera på varandra, och jag tänker ofta att har det där verkligen hänt.

-Får man prata om varför man blir arg och vad det är som gör att man vill slå till nån. Att förstå sin ilska gör att nästa gång kanske man stannar upp och tänker, säger Ulf Axelsson och Göran Allqvie, som båda arbetar på Mansforum.

Mansforum når man genom telefon och epost mansforum@gotland.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista