Riina Noodapera. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Riina Noodapera är landsbygdsrådgivare på Hushållningssällskapet Gotland och sekreterare i Hela Sverige ska levas Gotlandsavdelning. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Försenade EU-pengar väcker frustration

2:08 min

Landsbygdsprogrammet, som EU delvis finansierar, är försenat. Nu börjar det märkas på Gotland. Utvecklingsprojekt går i stå, idéer får inget stöd och företagare som vill satsa får ingen rådgivning, enligt en rådgivare.

– Främst är det företagen på landsbygden som drabbas, säger Riina Noodapera, landsbygdsrådgivare på Hushållningssällskapet Gotland och sekreterare i Hela Sverige ska levas Gotlandsavdelning.

Landsbygdsprogrammet ska stötta landsbygdsutveckling - och den förra programperioden löpte ut i december 2013. Men det nya landsbygdsprogrammet, som skulle ha tagit vid i januari 2014, har ännu inte kommit igång som det ska. Det betyder bland annat att det inte går att söka stöd för lokalt ledda så kallade Leaderprojekt.

– Saker och ting skjuts på framåt, innovationer som man skulle kunna söka pengar för nu, skjuts framåt och det kan ju betyda att man lägger ner, man ändrar inriktning, man byter jobb. Ja, inte vet jag, men man kanske till och med lämnar ön, fortsätter Riina Noodapera.

Dels handlar det om projekt som inte kommer igång, men också om rådgivning.

– Projekt för dem som har egna innovativa idéer i sin egen bygd, och även konstellationer av företag som slår sig ihop och vill jobba vidare i projekt. Men sen är det nystartare som är helt beroende av att det finns rådgivning som är subventionerad eller kostnadsfri.

Vad beror förseningen på?

– Ja, säg det. Men det vi får veta är att den tekniska plattformen dröjer, man blir inte klar med den. Det är främst Jordbruksverket som det hänger på.

Ett för Gotland mycket stort projekt som nu riskerar att hamna i kläm är den stora landsbygdsriksdagen, som arrangeras på ön i vår, med besökare från hela landet.

– Man kan befara att det kan påverka, möjligen, att gräsrötter som vill medverka inte kan söka projektmedel. Men i och med att vi vet om det här så ska man ju kunna hitta alternativa finansieringsvägar. Men jag tror absolut att vi kommer att få fullt med deltagare och att vi kan genomföra landsbygdsriksdagen precis som vi har tänkt, avslutar Riina Noodapera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista