Björn Ljung och Kaj Lundmark. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Sverigedemokraterna Björn Ljung och Kaj Lundmark i Gotlands regionfullmäktige. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Sverigedemokraterna söker nya politiker till nästa val

2:39 min

Sverigedemokraterna behöver hitta nya politiker om partiets framgångar i opinionsmätningarna står sig. På Gotland får nu styrelsen för SD stöd att rusta sin organisation inför valet 2018.

Med det stöd på runt 20 procent av väljarna, som vissa väljarbarometrar visat, kommer det att fattas SD-politiker som kan ta plats i beslutande församlingar efter nästa val, räknar de med i partiet. Detta alltså om inget görs nu för att förbereda framtidens kandidater.

Per Carlberg är ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län och på Gotland just nu för att stötta den lokala styrelsen.

-Till valet 2018 vill vi ha en stark lokal förening på Gotland. Vi vill få in fler aktivister, säger han och tillägger att partiet nu har tre år på sig att bygga upp en stark rörelse med engagerade medlemmar på Gotland.

Det är bland annat läget i opinionen som gör att Sverigedemokraterna på fastlandet ser ett behov av att stärka partiet på Gotland. Partifolk från Stockholms stad och län reser just nu runt för att prata med lokala partiföreträdare om hur de måste hitta framtidens politiker till partiet.

I TV4/Novus väljarbarometer fick Sverigedemokraterna stöd från över 20 procent av väljarna i mitten av september.

I TNS Sifos undersökning svarade närmare 18 procent att det var Sverigedemokraterna de skulle rösta på om det var val i dag.

Det tolkar nu partistrategerna som att det måste sökas folk. Det fattas politiker om detta stöd håller i sig till valet 2018. Kaj Lundmark räknar med att minst fördubbla antalet platser i fullmäktige.

I dag har Sverigedemokraterna cirka 60 medlemmar på Gotland, enligt ordföranden Kaj Lundmark som säger att ungefär hälften av dem tillkommit efter valet 2014. Då räckte ju de drygt två tusen rösterna till tre platser i regionfullmäktige. I riksdagsvalet blev SD fjärde största parti på Gotland, större än Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna till exempel. SD fick drygt 8 procent av de gotländska väljarnas riksdagsröster.

Men om det nuvarande väljarstödet får Kaj Lundmark att toppa en riksdagsvalsedel det vet han ännu inte.

- Det har jag inte funderat på överhuvudtaget, säger han.

Sverigedemokraternas ordförande på Gotland, Kaj Lundmark, får pepp och support från partikamrater från Stockholms län och Stockholms stad. Sverigedemokraterna har inte Gotland som ett eget distrikt utan SD på Gotland är en "kommunförening" under Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista