Fiskaren Johannes Klingvall rensar flundra. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Johannes Klingvall. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Yrkesfiskare och sommarbor i dialog om fiskfabrik i Herrvik

1:36 min

Yrkesfiskarna i Herrvik och det sommarboende par som överklagat bygglovet till den planerade fiskproduktionsanläggningen i hamnen och begärt inhibition, har nu inlett en dialog med varandra.

Det sägerJohannes Klingvall, yrkesfiskare i Herrvik och ordförande i föreningen Gutefisk, som driver projektet.

I den planerade anläggningen i Herrvik ska det småskaliga gotländska fisket kunna förädla lokalt fångade arter som flundra, och därmed öka lönsamheten. Den sista augusti gav byggnadsnämnden bygglov till anläggningen och i tisdags i förra veckan skulle det ha vunnit laga kraft - men i sista stund överklagades det av två sommarboende med utsikt över hamnen. De ifrågasätter varför de inte getts möjlighet att yttra sig i ärendet - och begär inhibition av bygglovsbeslutet - alltså ett byggförbud i väntan på att själva överklagandet behandlas.

P4 Gotland har varit i kontakt med paret, som inte vill låta sig intervjuas på band. Men de säger att beslutsunderlaget, som det ser ut nu, är otillräckligt, och frågetecknen för många. De är inte motståndare till anläggningen som sådan och de tillägger att de när som helst kan dra tillbaka sin överklagan. Och samma dag som P4 Gotland talar med dem, inleder de även en dialog med föreningen Gutefisk, som driver projektet.

Senast på fredag ska länsstyrelsen fatta beslut om eventuell inhibition av bygglovet.


Reporter: Johan Hellström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista