Staffan Jennerholm överläkare på röntgenavdelningen. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Vill ha mammografi upp till 80 år

5:23 min

Även äldre kvinnor bör göra mammografiundersökningar för att upptäcka bröstcancer i tid. Det tycker Staffan Jennerholm, överläkare på röntgenavdelningen på Visby lasarett.


Staffan Jennerholm skickade i våras ett förslag till hälso-och sjukvårdsnämnden om förlängd mammografiundersökning.

– Idag undersöks kvinnor i åldersgruppen 40 till 74 år. Vi skulle vilja utöka det så att även kvinnor från 75 till 80 år undersöks. Även i den här åldersgruppen är det ganska många som får cancer, vi vill gärna fånga in dem tidigt, säger Staffan Jennerholm.

Statistiken visar att det är fyra gånger fler kvinnor i åldrarna 75 till 80 som får bröstcancer jämfört med de som är i åldrarna 40 till 50 år.

Dessutom blir allt fler kvinnor äldre och det känns därför självklart att kunna erbjuda även de mellan 75 år till 80 år mammografiundersökning, tycker röntgenläkare Staffan Jennerholm. Han hänvisar till att om man blir behandlad har man många år kvar med bra livskvalité.

Om förslaget skulle gå igenom betyder det att uppemot 1400 fler kvinnor på Gotland erbjuds mammografiundersökning. Av dem räknar röntgenavdelningen med att ett tusental kommer.

Kommer ni kunna ta hand om alla?

- Ja, vi har tittat på kapaciteten när det gäller utrustning och personal och det här tror vi att vi skulle klara av.

Det skulle, enligt Staffan Jennerholm, inte bli så mycket dyrare för sjukvården som helhet. Vårdcentralerna skulle avlastas från de äldre kvinnorna som vill ha remiss till fortsatt mammografi. Fler med bröstcancer skulle även kunna upptäckas i tid.

Ett annat förslag som Staffan Jennerholm lagt fram är att ta bort avgiften för mammografi. Idag kostar det 200 kronor att få brösten undersökta. Om det blir gratis skulle förhoppningsvis fler komma till undersökningarna. Idag är det omkring 80 procent som dyker upp av de kvinnor som kallas till mammografi.

- Det betyder att vi missar att behandla ett antal cancerpatienter varje år och allt man kan göra för att få dem att komma är värt mycket.

Men det kommer kosta en del för sjukvården?

- Ja, det här är politiska beslut och då får man ta ställning till om man anser sig ha råd med det. I Stockholms landsting har man tagit bort avgiften och Gotland hör till samma cancerregion. Vi tycker därför att vi bör följa samma principer som i Stockholm.

Förslaget om att ge gratis mammografiundersökningar ligger också i tiden. Regeringen gick i budgetprepositionen ut med att detta kan komma att ändras i hela landet.

-Det tycker jag är alldeles utmärkt! Det är oerhört viktigt att få så många som möjligt att komma till kontroll.

Så vad hoppas du på nu?

- Det är en fråga om prioriteringar och jag tycker det här är högprioriterat. Nu hoppas jag på ett snabbt beslut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista