Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic
Foto: Tomislav Stjepic

Öppnar för asylboenden redan i år

Den stora mängden asylsökande som kommer till Sverige just nu har ändrat förutsättningarna för det planerade asylmottagandet på Gotland.

Bara senaste veckan har 9000 asylsökande kommit till Sverige, och situationen är ansträngd på många håll. Det gör att Migrationsverket nu släpper på kravet om att ett flyktingboende måste ligga nära något av myndighetens kontor. Detta innebär att det kan öppna asylboenden på Gotland redan i år.

Veronika Lindstrand Kant, Migrationsverkets regionchef Stockholm-Gotland säger i ett pressmeddelande att de har ett mycket stort behov av boendeplatser, och att de därför sänkt kraven i den senaste upphandlingen av asylboenden.

Den tidigare avsiktsförklaringen om asylboende med 250 platser kommer sannolikt inte att räcka.

- Det är ett allvarligt läge för landet och Gotland kommer att ta sin del av ansvaret. Det förberedelsearbete vi gjort på Gotland tillsammans med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ska vi se som en styrka då vi hunnit förankra mottagandet i både regionens verksamheter och i civilsamhället. Region Gotland ska sträva efter att göra mottagandet så bra som möjligt för de personer som kommer hit, säger Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande.

Det går inte att säga när de asylsökande kommer till Gotland. Tidpunkten beror på när upphandlingen blir klar och vilka anbud som kommer in till Migrationsverket. Redan nästa vecka har Migrationsverket och Region Gotland ett möte om det fortsatta arbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".