Socialdemokratiske politikern Björn Jansson. Foto: Lasse Eskelind/Sveriges Radio
1 av 2
Simon Härenstam och Eva Nypelius. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Simon Härenstam (M) och Eva Nypelius (C). Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Känns oroligt tycker politiker på ön

3:06 min

Kristdemokraternas beslut att säga nej till poltitiskt samarbete i den så kallade Decemberöverenskommelsen kan skapa en oro i landet. Det säger både regionrådet Björn Jansson (S) och oppsitionsrådet Eva Nypelius (C).

- Första tanken var att vi kastas in i ett instabil situation, speciellt när vi har en ganska besvärlig situation nu när det kommer så många flyktingar. Decemberöverenskommelsen kom ju till för att vi skulle skapa stabilitet och att inte låta Sverigedemokratern få diktera villkoren. På så sätt känns det oroligt överhuvudtaget, vad ska det bli framöver. Blir det nyval eller inte? säger regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande Björn Jansson.

Även oppositionsrådet Eva Nypelius, Centern, tycker att man ska tänka på varför man skapade överenskommelsen, som var det minst dåliga i läget då. Hon tycker inte att det politiska läget ändrat sig sedan dess.

Simon Härenstam, gruppledare för Moderaterna i fullmäktige, tycker även han att det är olyckligt att man inte kan hålla en överenskommelse i ens ett år.

- Det underlättar ju inte det politiska arbetet, säger han.

Blir det nyval ?

-Jag tror man försöker undvika ett nyval. Det är väl Sverigedemokraterna som kan komma ännu starkare ur det och det tror jag alla partier vill undvika, säger Björn Jansson.

Simon Härenstam tror att det blir nyval under mandatperioden och det är något han välkomnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista