Jobbsök hos Arbetsförmedlingen. Foto. Eleonor Svensson/SR Gotland
Jobbsök hos Arbetsförmedlingen. Foto. Eleonor Svensson/SR Gotland

Trögare arbetsmarknad på Gotland när sommarjobben är slut

I slutet av september var omkring 2 000 personer eller sju procent av arbetskraften på Gotland, helt utan arbete eller i program med aktivitetsstöd, enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen på Gotland.

Det var något färre som fick jobb under september än för ett år sen, men samtidigt var det också färre nyinskrivna vid arbetsförmedlingen.

Nu när sommarjobben är slut är det trögare på arbetsmarknaden för ungdomar mellan 18 och 24 år, även om något fler ungdomar har jobb än för ett år sedan.

Hittills i år har 2 800 lediga platser anmälts till Arbetsförmedlingen på Gotland, cirka 80 fler jämfört med samma period i fjol. Flest lediga jobb i september anmäldes inom Vård och Omsorg.

Lättast att hitta jobb på Gotland är det inom datayrken, som förskollärare och fritidspedagoger, grundskollärare och gymnasielärare i yrkesämnen och som läkare och sjuksköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista