Kristoffer Strehlenert barn och utbildningsförvaltningen.
1 av 2
Kristoffer Strehlenert, barn och utbildningsförvaltningen. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
Foto; Cecilia och Zahra/Richard Steffengymnasiet
2 av 2
Arkivfoto: Sveriges Radio

Familjer spökskriver sig för barnens skolgång

2:17 min

Flera familjer skriver sig tillfälligt på adresser som de inte bor på. Det för att deras barn ska få gå i populära Visbyskolor fast barnen egentligen skulle ha gått i en annan skola.

Förhållandet har uppmärksammats av barn- och utbildningsförvaltningen (BUF), som konstaterar att runt ett tiotal familjer gör så här, vilket på sikt kan försämra för alla. Klasserna kan bli för stora och elever som verkligen bor i området kan tvingas gå i en annan skola längre bort.

Det händer att föräldrar öppet berättat att de tänker skaffa sig en adress i området berättar Kristoffer Strehlenert på BUF.

- I grund och botten är det ett moraliskt och etiskt samhällsbekymmer att man som privatperson kan ta sig rättigheter utanför lagarna.

Skattemyndigheten ska nu kolla upp vissa adresser där många personer är skrivna. Om alla gjorde så här så skulle många samhällsfunktioner spricka, säger Kristoffer Strehlenert.

- I Sverige 2015 är det inte så vanligt att åtta personer är skrivna i samma lägenhet. Det är fler och fler som tar sig större friheter och bara tänker på sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista