Saga Carlgren (V), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Saga Carlgren (V), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Färre gymnasieutbildningar på Gotland nästa år

1:55 min

Det kommer att finnas färre gymnasieutbildningar att välja mellan nästa år. Det är därför inte säkert att alla utbildningar som visas upp på den stora utbildningsmässan i dag, kommer att finnas kvar.

I våras fick Region Gotlands utbildningschef, Alf Nilsson, ett uppdrag av politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Uppdraget gick ut på att: "utreda och föreslå ett långsiktigt hållbart utbildningsutbud som ger förutsättningar för en ekonomi i balans."

På frågan om uppdraget i praktiken är ett tvångssparande, svarar Saga Carlgren, vänsterpartistisk ordförande i nämnden:

Det kommer att bli ett sätt att spara pengar, absolut.

Konsekvensen blir färre gymnasieutbildningar att välja mellan. I nuläget kan Saga Carlgren inte säga vilka utbildningar som riskerar att försvinna. Utbildningar med få elever dras ofta med höga kostnader per elev, eftersom det då blir färre som delar på personal- och lokalkostnader.

Dels måste man titta på vilka program som är väldigt dyra. Så visst är det klart att de utbildningar som inte är så populära är mer i riskzonen.

I dag, onsdag, arrangerar Region Gotland den årliga studie- och yrkesmässan Framtid Gotland, som riktar sig till elever som i vår ska välja till gymnasiet. Men det är inte säkert att alla de utbildningar som visar upp sig på mässan faktiskt också kommer att finnas på ön nästa år.

Eftersom förslaget som nämnden har bett om fortfarande inte finns färdigt så kan det finnas en skillnad i de utbildningar man visar på mässan och de som faktiskt kommer att erbjudas.

Är inte det lite olyckligt?

Det är ju lite olyckligt, absolut.

I december ska nämnden ta ställning till utbildningschefens förslag och framtidens gymnasieutbildningar på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista