Visby lasarett. Arkivfoto: Mika Koskelainen/P4 Gotland Sveriges Radio
Visby lasarett. Arkivfoto: Mika Koskelainen/P4 Gotland Sveriges Radio

Därför dröjer sjuksköterskans legitimation

3:07 min

Vi har tidigare pratat med Ursula Raffington som är sjuksköterska och flyttat till Gotland från Tyskland. Hon har nu väntat på sin legitimation i tre år trots brist på lasarettet. Socialstyrelsen menar dock att det finns skäl.

Helena Scarabin, som är enhetschef för validering av legitimationer från EU-land på Socialstyrelsen, var igår med i vårt eftermiddagsprogram och bemötte den kritik som tyska sjuksköterskan Ursula Raffington hade.

Varför kan det ta sån tid för Ursula att få sin legitimation?

- I det här fallet saknas den minimiutbildning som krävs. Vi måste då göra en prövning av personens utbildning. Avviker utbildningen från den svenska behöver vi ta till kompensationsåtgärder. Bedömningen ska dock inte ta tre år. Men i det här fallet har inte ansökan varit komplett och vi har begärt in kompletteringar i flera om gångar, säger Helena Scarabin.

Vad kan man göra som sökande för att snabba på det hela?

- Komma in med en komplett ansökan direkt från början. All information finns på vår hemsida.

Det har förut kritiserats att det tar lång tid att få legitimation och en utredning som tillsatts av regeringen kom i våras fram till att det krävs tydligare riktlinjer för hur valideringen ska gå till.

Hur jobbar ni på Socialstyrelsen för att snabba på handläggningstiderna?

- Tyvärr måste vi lägga ner mycket tid och resurser på de ansökningar som kommer in men där sjuksköterskan sen inte kommer till Sverige. Ansökningen är inte avgiftsbelagd idag och vi tror att det förslag som finns om en avgift kommer att hjälpa oss, säger Helena Scarabin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista