Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio
Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

Mobila sjukvårdsteam kommer hem till patienter

1:20 min

Det ska finnas mobila team av läkare och sjuksköterskor som gör hembesök hos äldre med stora vårdbehov på Gotland. Det har politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat. Målet är bättre vård och färre sjukhusbesök.

Mobila team handlar om att skapa en trygghet och närhet för patienterna och på det sättet också för alla som finns runt patienterna. Där vet man från annat håll i landet att det är ett framgångsrikt arbetsätt. Där ska Gotland ta hjälp och lärdom av hur andra har jobbat.

För andra landsting har det nya arbetssättet med mobila team för äldre patienter med stort vårdbehov varit framgångsrikt, enligt sjukvårdsidirektör Maria Dalemar.

Läkare och sjuksköterskor kommer hem till patienterna när det behövs, men också för att skapa en bättre struktur för den vård den äldre behöver, så att patienten känner mer trygghet och vet vart hen ska ringa.

Förutom en bättre vård hoppas Maria Dalemar också att det blir en billigare vård, som bidrar till minskade utgifter för sjukvården, vilket är nödvändigt med de stora ekonomiska problemen just nu.

– Vi kommer att kunna ge en bättre vård till patienter som har stora, komplexa behov och att vi samtidigt då faktiskt inte behöver se patienterna på lasarettet, utan de får sin vård hemma i mycket, mycket större utsträckning. Då når vi också en bättre förutsättning för vår ekonomi, säger Maria Dalemar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista