Asylboende i Rävhagen. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio Gotland
Asylboende i Rävhagen. Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio Gotland

Planer för asylboende på Gotland rivs upp

2:49 min

Den stora antalet asylsökande som kommer till Sverige gör att Migrationsverket ändrar sina planer för asylboendet på Gotland.

- Det nya läget gör att den tidigare avsiktsförklaringen om 250 platser är överspelad, säger Cecilia Krook, projektledare i Region Gotland.

Tidigare var det meningen att Region Gotland skulle vara hyresvärd åt Migrationsverkets boenden, vilket har planerats för i Fårösund, Hemse, Klintehamn och Garda.

Men nu öppnar Migrationsverket istället upp för att fastighetsägare på hela ön kan lämna in anbud till deras upphandling.

Det gör att det kan bli boenden på andra orter och både färre och fler asylsökande än vad som tidigare har planerats för.

Kraven på fastigheterna kommer dessutom vara lägre, man tillåter tillexempel gemensamt kök och toalett i en separat byggnad.

Flera av fastighetsägarna som planerat för asylverksamhet är kritiska till beslutet.

- Regionen har lagt ned mycket arbete och pengar på något som inte blir. Det tycker jag inte att regionen har råd med, säger Anki Boman som driver Bunge Vandrarhem.

Flera av fastighetsägarna har också gjort investeringar för att matcha migrationsverkets tidigare högre krav. Ove Magnusson som Driver Löjrommen i Klintehamn är kritisk till att dessa nu plötsligt sänks.

- Vi har investerat för att få hotellstandard och nu ska det nästan bli tältläger, säger han till P4 Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista