Illustration visar människosilluetter, pengar och byggnader utklippta ur papper. Illustration: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.
1 av 2
Illustration: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.
Carl Oscar Sjöström, kontorschef Handelsbanken Visby Öster. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
2 av 2
Carl Oscar Sjöström, kontorschef Handelsbanken Visby Öster. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Slopade ränteavdrag skulle slå hårt på Gotland

2:06 min

Över 600 hushåll på Gotland ligger under riskgränsen för fattigdom samtidigt som de har betydande ränteavdrag på sina bolån. De riskerar att drabbas hårt om det 30-procentiga avdraget försvinner. 

Räkna ut: Så påverkas din plånbok av skrotat avdrag

Riksbankschefen, förre finansministern och IMF har den senaste tiden ifrågasatt de statliga räntesubventionerna på bolån.

Om ränteavdraget tas bort, skulle det kunna få kännbara konsekvenser för en förhållandevis många gotländska hushåll. Gotland har nämligen den näst högsta andelen fattiga hushåll i landet som samtidigt har betydande ränteavdrag på minst 500 kronor i månaden. Det är bara i Stockholm som andelen är högre.

Bolånekunderna får idag tillbaka 30 procent på bolåneräntan som låntagaren får tillbaka, men först efter deklarationen. Carl Oscar Sjöström som är kontorschef på Handelsbanken Visby Öster, tror att de flesta av kundernas bolånekalkyler håller ändå, även om ränteavdraget skulle försvinna.

- De flesta kunder vet att de har ränteavdrag när de har räntekostnader. Sen tror jag inte att all vet hur mycket avdraget är i faktiska kronor. De ser det som en bonus eller extra sparande.

Men för de drygt 600 hushåll på Gotland som har betydande ränteavdrag men också ligger under riskgränsen för fattigdom tror han effekten skulle bli större.

- Det är klart att det blir kännbart om man inte har en hög inkomst, säger Carl Oscar Sjöström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista