Fastighet till salu. Foto: Helen Birch/SR Gotland
Foto: Helen Birch/Sveriges Radio

Mäklare tror inte på risken för fastighetsbubbla på Gotland

3:10 min

Eric Randlert som är en av öns mest erfarna fastighetsmäklare tror att risken för en fastighetsbubbla är liten. Men säger att husköpare måste amortera eller spara när räntan är låg.

- Under 2015 har priserna gått upp med cirka 14 procent de senaste 12 månaderna för villor, och bostadsrätter har gått upp lite till, men då har det sålts en del nyproduktion, säger Eric Randlert.

Och då är det risk för en bubbla som spricker?

- Nej det tror jag inte. Det är en marknad som går upp och ned, och mycket ska till för att bubblan ska spricka, säger han.

Bostäder på Gotland är dyrare än i övriga landet, särskilt i förhållande till de låga lönerna på ön. Men i Stockholm är det dubbelt så dyrt, enligt Eric Randlert.

Om en ung barnfamilj kommer till honom och letar hus är driftkostnaden en viktig fråga, det handlar om el, värme, vatten och avlopp, sophämtning och försäkring. Och räntan för ett lån på 2,5 miljoner kostar omkring 50000 kronor per år. Men fördubblas räntan blir det dubbelt så dyrt.

Många spekulanter har redan varit i kontakt med banken, och där kräver de att köparen klarar en ränta på minst 8 procent. Samtidigt tycker Eric Randlert att det är viktigt att spara eller amortera nu när räntorna är låga.

Något som driver upp priserna på ön är att det ofta är spekulanter från Stockholm som är intresserade när det säljs bostäder på ön.

- Antingen hemvändare som vill komma hem till sin socken, eller som ett fritidsboende - att man älskar Gotland, säger Eric Randlert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista