Ali kom som flykting till familjen Olsson. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio
Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio

Från flykten över Medelhavet till nya familjen på Gotland

"Ali är en familjemedlem"
13 min

Familjen Olsson kom till Lesbos i Grekland på semester samtidigt som Ali Popal kom dit i en överfylld båt på flykt från Afghanistan. Deras situationer kunde inte varit mer olika - ändå lever de idag som en familj i Vibble på Gotland.

Det är mycket tur som ligger bakom att Ali idag kan sitta vid köksbordet i Vibble tillsammans med familjen. Han är en av de som klarat resan över medelhavet.

- Det var väldigt farligt. Jag skulle aldrig i livet göra om det.

Ali berättar att han hade att välja på den kortare vägen med båt från Turkiet till Grekland och den längre vägen genom Bulgarien. Han hade hört att polisen i Bulgarien skjuter mot den som försöker ta sig över gränsen.

- Det här var sista chansen att kunna bli lycklig och säker, säger Ali.

Det är nu en dryg vecka sedan Magnus Olsson satte sig på tågetför att hämta Ali. Sedan de träffats på Lesbos hade de hållit SMS-kontakt och efter två veckor på en flyktingförläggning i Tyskland kom Magnus ned för att ta tåget tillsammans med Ali hem till Sverige - hade Magnus tagit bilen hade han räknats som flyktingsmugglare.

Magnus berättar att familjen genast kände att de var tvungna att hjälpa till när de såg flyktingflottana spolas upp på stranden på Lesbos. Han säger också at det nu är fler som åker ned för att hjälpa till på samma sätt och hör av sig till honom och frun Charlotte för att be om råd.

- Det var aldrig något snack om att vi inte skulle göra det här. Vi har lovat Ali och hans familj att vi ska göra allt vi kan för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".