Rolf Gydemo med guldfisk
1 av 2
Rolf Gydemo med guldfisk. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Guldfisk i kvarndammen
2 av 2
Guldfiskarna i kvarndammen finns i såväl olika storlekar som färger. Många är över 20 centimeter långa.

Överfullt av guldfiskar i kvarndammen i Väte

2:41 min

Länsfiskekonsulent Rolf Gydemo oroas av den stora mängden guldfiskar i kvarndammen i Väte och vill använda gift för att få bort dem, innan de sprider sig till andra vattendrag.

Dammen är överfull av guldfiskar som någon satt ut. Om de kommer ut i Gothemsån och sprider till andra vattendrag, kan problemen bli oöverskådliga anser Rolf Gydemo.

Han jämför med rådjuren som planterats in på Gotland och som förökat sig okontrollerat.

Länsstyrelsen vill därför använda ett effektivt gift som tidigare använts för att rensa vattendrag i Sverige på skräpfisk på 1960-talet.

Men giftet är inte längre tillåtet i Sverige och länsstyrelsen på Gotland vill, liksom en del andra länsstyrelser i landet, att den ansvariga Havs- och vattenmyndigheten ger ett godkännande till att använda giftet.  

Guldfiskar lär finnas även i några andra vattendrag på Gotland och Rolf Gydemo vill gärna få information från allmänheten om var de finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista