Lars Sjösvärd, chef på Gotlands museum
Lars Sjösvärd, chef på Gotlands museum. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Akut läge för Gotlands museum

2:11 min

Läget är akut på många av landets länsmuseer, visar en studie från Riksutställningar. Gotlands museum är inget undantag – trots det föreslås ytterligare nedskärningar. Men det finns forskning som visar att det kan vara lönsamt att satsa på kultur.

– Vi kan bara instämma i det, läget är alarmerande, säger Lars Sjösvärd, chef för Gotlands museum med anledning av Riksutställningars studie.

2011 infördes den så kallade kultursamverkansmodellen på Gotland. Det innebar att regionen fick ett betydligt större inflytande över hur de statliga kulturpengarna ska användas. Men – enligt Riksutsällningars analys har modellen också inneburit att länsmuseerna fått ett betydligt bredare uppdrag, samtidigt som resurserna krympt och personalstyrkan minskat. En bild som stämmer in även på Gotlands museum, som minskat personalstyrkan med åtta tjänster.

– Uppdragen har ökat hela tiden, kraven har ökat, vad vi ska göra har ökat, men man har inte på nåt sätt bett att vi ska minska på nånting, det har vi fått jobba med själva. Och vi har inte heller fått några ökade ekonomiska resurser för vårt breddade uppdrag, säger Lars Sjösvärd.

I förra veckan aviserade kultur- och fritidsnämnden ytterligare besparingar inom kultursektorn. Bland annat inom kultursamverkansmodellen och länsmuseet.

– Det känns ganska onödigt, det är väldigt små pengar man pratar om, men det har väldigt stor betydelse för oss som redan har jobbat med minskade anslag. Men vi tror ju också på att politiken måste greppa det här med att vi som museum kan ha en väldigt viktig roll och det vill vi gärna ha, och då behöver vi ett ökat stöd. Och jag vet att ekonomiskt lönar det sig, vi har räknat på det på många olika sätt att man får tillbaks mer än varje satsad krona.

Att satsningar på kultur kan vara en lönsam affär, är en tes som understöds av Christer Gustafsson, professor i kulturvård vid Uppsala universitet, Campus Gotland. Hans forskning visar att regioner med ett rikt kulturliv ger ett innovativt företagsklimat vilket gynnar den ekonomiska tillväxten.

– De områden där kulturen har som störst betydelse för den regionala utvecklingen, där kan vi se samband mellan ekonomisk tillväxt och kanske framför allt en innovationsdriven utveckling. Det finns tydliga såna sammanhang och i linje med är rekommendationen från den typen av forskning, att man ska satsa ytterligare på kultur, säger Christer Gustafsson.

Johan Hellström
johan.hellstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista