Cykelled Västergarn KlintehamnFoto:Gunnel Wallin P 4 Gotland
Cykelled Västergarn KlintehamnFoto:Gunnel Wallin P 4 Gotland

Cykelleden till Klintehamn dras på landsidan

1:30 min

Nu börjar planerna på cykelleden mellan Västergarn och Klintehamn att ta form. Enligt förslaget ska cykelleden gå på landsidan av vägen mellan Västergarn och Klintehamn. Därmed kommer leden inte att gå närmast havet. 

Nu ska planen för den planerade cykelvägen ställas ut så att alla som vill kan ge synpunkter. För ett år sedan höll Trafikverket på Gotland ett samrådsmöte där intresserade fick se det första förslaget och ställa frågor. Inga direkta förändringar har dock gjorts jämfört med den ursprungliga planen.

Planen innebär att vägen blir två och en halv meter bred och att större delen av cykelvägen planeras gå på landsidan av väg 140 till Klintehamn. Detta trots att det funnits många som tyckt att det varit lämpligare att cykelvägen går på sjösidan.

Projektledaren Mats Berg menar att det är bättre trafiksäkerhet på landsidan och att Länsstyrelsen varit tydlig med att det är betydligt mindre intrång på värdefulla naturmiljöer.

Det kommer även att blir tydligt markerade överfarter för cyklister som t.ex. vill ta sig över vägen för att se på havet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista