Signild. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Signilds post går till kvinna med långvariga ekonomiska problem

2:33 min

Signild i Visby har försökt bli av med den förvaltare hon har vid Västeråsföretaget Optio. Men tingsrätten avslog hennes begäran. Och domen har Signild inte kunnat överklaga i tid.

Signild, 70, har knappt råd med kläder

När P4 Gotland visar beslutet från Gotlands tingsrätt har alltså överklagandetiden redan gått ut.

Det handlar om Signild som satts under förvaltare. Men hon skulle hellre vilja ha en god man på Gotland än den förvaltare hon har vid Västeråsföretaget Optio. Signild vände sig till tingsrätten för att få förvaltarskapet hävt, men fick avslag där. Fast den domen har Signild inte kunnat överklaga i tid. Hennes post eftersänds till Optio i Västerås och Signild har inte fått domen, säger hon.

-Nej, det har jag inte.

Hemma hos Signild finns det kuvert som vittnar om att hennes post inte kommer raka vägen ner i hennes brevlåda. Även om hon är folkbokförd på en adress i Visby, så hamnar hennes post först i Västerås.

"C/O Optio AB" står det under hennes namn - och där i Västerås får de sedan hantera det som är räkningar eller annat för förvaltarnas ögon och sedan styra tillbaka mot Visby det som är privat.

Men Signild tycker att det fungerar dåligt. Det har hänt att hon bommat tandläkarkallelser och läkartider säger hon.

-Kan ju hända att de ringer och frågar varför jag inte kommit. Det har hänt, säger Signild.

Och i samband med 70-årsdagen nyligen säger hon att bekanta frågat om gratulationerna, uppvaktningen kommit fram.

Företaget Optio i Västerås och har ordnat Signilds posthantering med ett "bud" ; så kallar chefsjuristen på Optio, Peter Sporrstedt, den person som fått uppdraget att förmedla posten till Signild.

- Ta emot och överlämna post, det är inte en så komplex uppgift, säger han, men det får ju inte vara så att det är någonting som inte fungerar eller att man inte skulle kunna lita på den här personen, säger Sporrstedt.

Andra som får uppdrag av överförmyndarnämnden att agera i rollen som god man eller förvaltare skall vara en "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig person" som det står i lagtexten. Det brukar betyda att man inte själv får ha gått i konkurs, ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Den kvinna som fått i uppgift av Optio att leverera Signilds post förekommer i ett antal domar från Gotlands tingsrätt om betalningsförelägganden. När P4 Gotland kollar henne hos Kronofogden visar det sig att hon har en aktuell skuld på drygt 75 000 kronor. Frågan går förstås till Optios grundare - chefsjuristen Peter Sporrstedt - hur han reagerar på att en person med långvariga ekonomiska problem får Optios förtroende att sköta posten åt Signild.

- Om det vore så att det gick pengar via posten hade vi säkert inte använt oss av ett privat bud, säger Peter Sporrstedt på Optio. Men han tillägger att den ekonomiska bakgrunden nog inte var något Optio tittade på när den aktuella personen ombads ta emot och leverera post.

Kvinnan som agerar bud åt Optio, för att förmedla Signilds post, vill inte medverka i radio för att prata om sin roll. Men hon säger att hon levererar Signilds post en gång i veckan.

Lagmannen vid Gotlands tingsrätt bemöter senare i våra sändningar hur det kommer sig att tingsrätten kunde skicka Signilds exemplar av det beslut hon berördes av till det företag, vars förvaltare hon ville slippa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista