Demonstration för Gotlands Konstskola. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Demonstration för Gotlands Konstskola. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Janica Sörestedt. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Janica Sörestedt (S) genomför motvilligt besparingar. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Beslut att lägga ned Havdhems bibliotek

3:18 min

Kultur- och fritidsnämnden på Gotland har, trots starka protester, beslutat om besparingar på totalt 1,4 miljoner kronor.

Det innebär bland annat att biblioteket i Havdhem läggs ner, att regionens bidrag till Konstskolan upphör 2016, och att bokbilen, som kör ut böcker till personer som inte själva kan ta sig till biblioteken, upphör.

Dessutom minskas bidragen till länsinstitutionerna Gotlandsmusiken, Länsteatern och Länsmuseet.

Förslagen har väckt stora protester, bland annat från Konstskolan, som riskerar att läggas ner och från dem som vill behålla biblioteket i Havdhem.

Nämndens ordförande Janica Sörestedt (S) säger att de just nu inte har något alternativ och tvingas genomföra besparingarna. Politikerna i nämnden var eniga över blockgränsen om sparpaketet, och de har gjort besparingar som är "möjliga".

- Nästan allting inom vår verksamhet är möjligt. Vi har bara en lagstadgad verksamhet och det är bibliotek, så utöver det är allting möjligt, säger hon.

85000 kronor, så lägger man ned biblioteket i Havdhem, är det värt det?

- Det tycker jag är en fråga för regionen att fundera över, säger Janica Sörestedt.

Det som sticker i ögonen är nya arenahallen som kostar nio miljoner i drift...

- När beslutet togs att bygga den satt vi inte i det ekonomiska läge som vi gör nu, säger Janica Sörestedt.

Hon skulle vilja lyfta frågan till en högre nivå eftersom deras område är så litet att alla besparingar slår hårt, men alla andra ska också spara.

- Både från allmänheten och mellan tjänstemän och politiker diskuteras att man ska spara på nåt annat. Men det finns inget annat, men jag tycker man måste ha en lite mer ideologisk diskussion kring hur de olika besparingarna slår och hur det drabbar medborgarna, säger Janica Sörestedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista