Tingstäde träsk. Foto: SR Gotland
1 av 3
Gamla vattenverket i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Susanne Bjergegaard Pettersson på vattenverket i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 3
Susanne Bjergegaard Pettersson. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ovanligt lite regn gör att Visbybor ännu dricker vatten från Tingstäde träsk

4:46 min

Sommartid tas vatten från Tingstäde, men i år pumpar vattenverket fortfarande sjövatten till Visby för att grundvattennivåerna är ovanligt låga.

- I oktober har vi bara fått mellan 5 och 10 millimeter, det är lite lite. Och vi vill ju minst ha 100 millimeter innan årsskiftet, säger Susanne Bjergegaard Pettersson på vattenenheten.

Till och med oktober hade Gotland fått 408 mm regn, på vattenverket vill de ha 500-600 mm per år för att klara dricksvattenförsörjningen på ön.

- Det blir mindre tillgång, både på grundvatten och vatten från Tingstäde Träsk och Bästeträsk, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Så här års brukar de stänga av Tingstäde vattenverk och försörja Visbyområdet med grundvatten, men nu är grundvattennivåerna så låga att det inte räcker. Men även om det skulle regna mer så får vi räkna med bevattningsförbud på somrarna.

- Vi har för lite reservoarer under jorden, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Hur ser det ut i era mindre vattentäkter runt om på ön?

- Södra Gotland är ju hårt drabbat. Just nu går det bra, men nästa sommar känns tufft. Där har vi inget träsk, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Hur ser det ut där nu, nivåerna på södra Gotland?

- De är lägre än vanligt. Det blir bevattningsförbud nästa sommar på södra Gotland, det vet Susanne Bjergegaard Pettersson redan nu.

Och om vi inte kommer upp i 5-600 millimeter regn före årsskiftet?

- Det kan innebära ett mycket tidigt bevattningsförbud, och att det kommer över hela ön, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Märks det att nivån sjunker i Tingstäde träsk?

- Vi har en vattendom som säger att vi får ta 70 centimeter, och vi har 30 kvar. Ska det vara riktigt, riktigt illa så kommer det ta stopp där också, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Hur oroliga är ni?

- Vi kan inte gå och vara så oroliga. Vi försöker lösa den situation vi har nu. Det kan vara att det regnar hela januari och februari och då kan vi känna oss lugna. Vi har inte börjat göra några planer för nästa år, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Att börja använda Bästeträsk som reservvattentäkt för Visbyområdet ligger än så länge långt in i framtiden, eftersom det inte finns någon ledning dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista