Ella Carlquist hjälper flyktingar på Medelhavet hemifrån Gotland

8:05 min

Under större delen av sin vakna tid dirigerar Ella Carlquist hemifrån Klintehamn sjöräddare till flyktingar på väg i gummibåtar över Egeiska havet.

Frivilliga volontärer tar en stor del av ansvaret för att rädda människor från att omkomma under sin flykt från Syrien till Europa.

- Yes. OK. Are they sinking? What's the status?

Telefonen ringer hemma hos Ella Carlquist. En kvinna i luren berättar om en gummibåt på väg från Turkiet till den grekiska ön Lesbos. Koordinaterna är okända än så länge. Ella vet att hon inte kan göra nåt utan dem. Hon frågar om båten sjunker. De får avvakta.

United Rescues, som Ella är en av grundarna till, måste ha kartkoordinater för att förmedla hjälp. Det är så det går till. Med mobiltelefon skickar någon av flyktingarna i båten sin position - via Facebook eller via en app som automatiskt bifogar koordinater till ett SMS eller MMS. Ella snappar upp den, och kontaktar närmaste räddningsbåt hon ser på sin dator hemma i lägenheten. Därifrån styr hon en räddningsinsats av volontärer.

Ella och en tjej i USA utgör kärntruppen; de delar på dygnets 24 timmar, varje dygn sedan tre månader gör de samma sak, utan avbrott.

- För det första vill vi att de inte ska dö. Det är prioritet ett att de inte ska dö. Prioritet två är att se till de lyckas ta sig till Europa, till ett liv

Engagemanget kom med bilderna på den döda pojken på stranden. Ella själv säger att hon som många andra lika gärna kunnat skänka pengar till flyktinghjälp, men hittade en annan väg.

- Jag visste inte hur jag kunde hjälpa till. Sedan kom jag på hur jag kunde hjälpa till. Och nu gör jag det.

Patrik Annerud
patrik.annerud@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista