Gotlands öringar längtar efter regn

1:44 min

Den ovanligt torra hösten innebär att det är extremt lite vatten i de gotländska åarna. Det ställer till det för alla havsöringar som väntar i havet utanför åmynningarna för att ta sig upp till sina lekplatser.

– Det ser illa ut. Det behövs vatten och det behövs massor av vatten.

Pia Lindberg, på länsstyrelsens miljö- och vattenenhet, har varit på Gotland sedan 2005. Så här års har hon aldrig förr sett så lite vatten i öns åar. I havet, utanför åmynningarna, väntar just nu mängder med leksugna havsöringar på att få vandra upp i den å där de en gång kläcktes. Det är där de ska lägga sin rom och det är deras yngel ska kläckas i vår. Men nu är det så lite vatten i åarna att de helt enkelt inte kommer upp.

– Även om fisken tar sig upp i mynningen så finns det ingenstans att leka, det finns inget vatten.

Pia Lindberg står vid något som så här års brukar vara en brusande liten fors i Eskelhem. Nu liknar det närmast en vattenpöl. Men för den som har ett tränat öga är den lilla pölen full av små öringungar som kan leva i flera år i den lilla ån, innan de vandrar ut i havet. Men den extremt låga vattennivån innebär att det just nu är rena rama smörgåsbordet för en del.

– Hägrar och koltrasten bland annat, de sitter och äter små yngel.

Somliga öringar kan leka så sent som i januari - så än finns det hopp om att i alla fall några ska kunna lyckas med sin lek.

– Kommer det vatten då kommer det att lösa sig, för det finns alltid fisk som leker tidigt och fisk som leker sent. Så vi hoppas på mycket regn här framöver, säger Pia Lindberg.