Stort intresse när Sjövärnskåren på Gotland rekryterar

3:30 min

Sjövärnskåren annonserade efter 10-15 nya - 21 var intresserade. Det behövs för medelålder inom frivilligorganisationen är hög.

Målet med rekryteringen är att hitta intresserade till marina uppgifter inom hemvärnet på Gotland.

Sjövärnskåren deltog i Destination Gotlands stora räddningsövning i veckan som gick i Visby hamn, och då passade P4 Gotland på att gå ombord på SVK 13 Hoburg som låg vid kajen vid hamla hamnterminalen.

- Vi har några stycken som är med oss här, säger Kent Svensson som är ordförande i Sjövärnskåren på Gotland.

Den ena av dem är just nu arbetslös och har tid över för att engagera sig - men är också intresserad av sjön och tycker att det skulle vara intressant med ett jobb inom försvaret, gärna på sjön.

- De som inte vill fortsätta till hemvärnet är jättevälkomna i Sjövärnet, säger Kent Svensson.

Den andra nykomlingen, William Ekengren, har redan har gått försvarets 2-veckors utbildning för dem som vill jobba frivilligt inom försvaret. I vår ska han gå grundläggande militärutbildning (GMU) i 4 månader, för att kunna gå med i hemvärnet. Och målet är att komma med i båtplutonen.

- Jag har alltid haft en längtan att gå ut på sjön, säger William Ekengren.

Sjövärnskåren samarbetar med bland annat Sjöräddningen och Sjöpolisen. De kan bland annat hjälpa till vid oljeutsläpp, eller hjälpa till med beredskapsfrågor som vattenförsörjning.

- Det vi ska göra det är att transportera folk, havsövervaka, ligga ute och spana med radar och annat. Vi ska försöka utbilda de här som besättningsmän och kvinnor, målet är att de ska kunna ta över befattningarna som vi äldre har idag, säger Kent Svensson.