Flykten är över för 192 nya gotlänningar

1:36 min

På torsdagen vaknade 192 gotlänningar upp och såg sitt nya hem för första gången. En resa på många månader har fått sitt slut.

- Vi är jätteglada att vi kom till Sverige och vill tacka Migrationsverket och svenska folket för ett fint bemötande.

Bashar Hamad har varit uppe sedan tidtigt på morgonen och hunnit se sig om och äta pasta och köttfärssås på boendet. Han har tagit sig till Sverige tillsammans med sin bror Mdher och föräldrarna är kvar i Syrien. Bröderna gillar det nya landet och hoppas att mamma och pappa också ska kunna ta sig hit.

- Jag tycker mer om Sverige än Tyskland, för Migrationsverket har bemött oss på ett jättefint sätt. Vi vill tacka Sveriges statsminister! säger Mdher Hamad.

Khairolla Atae har flytt ensam från Afghanistan. Vid klockan 11 hade han precis vaknat. Han kom till ön tjugo över tolv natten innan tillsammans med de andra asylsökande och hade ännu inte hunnit ta en titt på hur Gotland ser ut i dagsljus. Inte heller vet han någonting om vad som kommer att hända de kommande dagarna och i framtiden, men han hoppas få stanna.

- Det här känns som en bra plats. Om Sverige beslutar att jag får stanna vill jag fortsätta studera här, säger Khairolla Atae.