Det nu söndersprängda föremålet hittades om Gotland, nära företaget Nord Stream:s gasledning. Grafik: Sveriges Radio.
En okänd undervattensfarkost har hittats söder om Gotland, nära företaget Nord Stream:s gasledning. Grafik: Sveriges Radio.

Mystiskt föremål vid Nord Streams gasledning sprängd

Personal från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona har nu sprängt det föremål som hittats på Östersjöns botten söder om Gotland.

Det är fortfarande oklart vad det egentligen var för något som man sprängt sönder. Men enligt försvarets pressekreterare Jesper Tengroth ska man efter sprängningen försöka ta reda på mer om föremålet.

Enligt uppgifter på försvarsmaktens hemsida kom ett minröjningsfartyg i onsdags till platsen och drog bort objektet från gasledningen. På grund av det hårda vädret kunde man först under fredagsförmiddagen oskadliggöra det.

Tidigare uppgifter har talat om att det skulle handla om fjärrstyrd utrustning som används vid minröjning och att den skulle kunna innehålla en sprängladdning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".