Sugga och diande smågrisar. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio
Sugga och diande smågrisar. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Djurexperter ser ingen nytta med grisfixering

Utvärdering av undantag
2:03 min

Det bör fortsätta att vara förbjudet för grisbönder att regelmässigt fixera suggor bakom så kallade skyddsgrindar i Sverige, anser två experter som  utvärderat frågan för Jordbruksverket.


Det finns inga belägg för att skyddsgrindar skulle rädda fler smågrisar från att klämmas ihjäl vid födseln, anser en av experterna, Per Wallgren som är statsveterinär och professor i djurhälsa vid SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), som gjort utvärderingen av de undantag från djurskyddsreglerna som Sveriges Grisföretagare ansökt om.

I dag är det inte tillåtet i Sverige att stänga in suggor bakom skyddsgrindar mer än i undantagsfall och då bara i några få dagar. I andra länder i Europa, till exempel Danmark, fixeras suggor regelmässigt och betydligt längre perioder.

Branschorganisationen Svenska Pig har testat att fixera suggor i Sverige i upp till 5 dagar i en pilotstudie som omfattade tusentals suggor på 12 anonyma svenska gårdar. Suggorna kunde då stå och ligga men inte vända sig. Försöket har ifrågasatts av veterinärer och forskare och frågan om fixering har skapat debatt.

Expertutvärderingen av pilotstudien visar nu att skyddsgrindar inte räddar fler smågrisar från att klämmas ihjäl av suggorna, säger statsveterinären och djurhälsoprofessorn Per Wallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".