Mustafa vill integreras - men Migrationsverket vill att han väntar

4:17 min

I Garda väntar 57 asylsökande på att få lära sig svenska och frivilliga står på kö för att hjälpa till. Trots det har Migrationsverket bett frivilligorganisationer att inte söka upp de nya gotlänningarna.

- Det är bara äta, sitta och sova. Jag behöver komma ut och gå i skola och jobba. Jag behöver träffa folk, säger Mustafa Abdallah.

Han har flytt från Kurdistan och är en av de första 57 att flytta in i Garda på södra Gotland. Ingen av de visste något om vart de var på väg när de steg på båten i Nynäshamn, mer än att de skulle till en ö som hette Gotland. Men nu vill de så snart som möjligt lära känna området och framförallt börja lära sig svenska.

Sebastian Varras Torres är Migrationsverkets teamleader på Gotland. Han säger att han förstår att de asylsökande inte bara vill sitta och vänta på boendena. Men han tycker ändå att kontakten med frivilliga ska få vänta ett par veckor.

- Min erfarenhet säger att det gäller att hitta organiserade former för arbete med frivilligorganisationer. Jag vill först hinna träffa dem och se vad de vill, säger han.

Flera frivilliga har trots detta redan varit ute och hjälpt till på boendena, med tolkarbete och med att skänka kläder och leksaker. Men Röda korset och kyrkan avvaktar med att ordna sociala aktiviteter och svenskundervisning enligt Migrationsverkets önskan.